tiistai 27. toukokuuta 2014

Romaania juhlitaan Kuopion Kalevan kisoissa

Toimittaja Ansa Heinosen juttu Liken viestintäpäällikön Nora Varjaman tiedotteen pohjalta julkaistiin Savon Sanomissa (27.5.2014, 16) ja SS-netissä 26.5.2014.

YLE Radio Savo 31.5.:

Uusi romaani raottaa Hannes Kolehmaisen elämää

Romaani juoksijalegenda Hannes Kolehmaisesta keskittyy etenkin Kolehmaisen viimeiseen Yhdysvaltain-vuoteen. Kolehmaisen elämään sukeltanut kirjailija tutustui taustatyötä tehdessään Kolehmaisen vaiheisiin New Yorkissa ja löysi sieltä muun muassa urheilun ja politiikan yhteentörmäyksiä.

"Hannes Kolehmaisesta ilmestyy tänä kesänä uusi kirja. Kuopiolainen kirjailija Jouni Tossavainen kokosi kymmenen vuotta materiaalia Hannes Kolehmaisen Yhdysvaltain-vuosista 1912–1921. Tuloksena syntyi fiktiivinen romaani, joka sijoittuu kevääseen 1921, jolloin Kolehmainen muutti Yhdysvalloista Suomeen.

Jouni Tossavainen on kirjoittanut aiemmin kaksi urheiluaiheista kirjaa, joista toisen lopussa hän kertoo Kolehmaisen veljesten, Hanneksen, Tatun ja Viljamin kilpajuoksusta hevosen kanssa Karttulan Syvänniemeltä Kuopioon. Tossavaiselle jäi ajatus jatkaa Kolehmais-aihetta.

– Kuopion museossa oli pari vuotta sitten Hannes Kolehmaisen mitalien näyttely. Siellä oli myös kolehmaisen juoksupäiväkirja vuosilta 1912–1913, jolloin hän oli juuri muuttanut New Yorkiin. Siitä sain kimmokkeen lähteä kirjoittamaan tätä romaania sen materiaalin pohjalta, Tossavainen kertoo.

Työläinen väärissä olympialaisissa

Materiaalia kootessaan kirjailija törmäsi itselleenkin yllättäviin seikkoihin. Yksi niistä oli urheiluun liittyvä poliittinen kiistanalaisuus vuosina 1918–1920. Se, että työläisurheilija Hannes Kolehmainen osallistui Antwerpenin olympialaisiin 1920 ja vielä voitti maratonin, oli täysin tuomittavaa.

– Moskovassa Komintern oli esittänyt työläisurheilijoille, etteivät he saa osallistua näihin porvareiden kisoihin Antwerpenissä. Tätä petosta ei sulatettu sillä puolella merta eikä Kuopiossakaan, koska Kuopiossa Kolehmainen heitettiin heti äänin 46–5 pihalle itse perustamastaan työväen urheiluseurasta.

Pahennusta urheilijoiden keskuudessa aiheutti Kolehmaisen ensimmäisinä New Yorkin -vuosina se, että Hannes pystyi hyvin harjoittelemaan veljensä Viljami Kolehmaisen rahoituksella. Hannes Kolehmaisen kilpailijat alkoivat Tossavaisen mukaan tehdä julkisia valituksia siitä, miten joku saattoi harjoitella työkseen.

– Käytännössä Hannes Kolehmaisen oli pakko mennä jonkinlaiseen muurarin työhön välittömästi, jotta hän pysyisi amatöörinä. Koska Viljami juoksi ammattilaisena, sitä koko ajan spekuloitiin, milloin Hanneksesta tulee ammattijuoksija. Mutta Hannes pysyi amatöörinä ja taiteili siinä ammattilaisuuden ja amatööriyden rajalla, kirjailija analysoi.

Miksi Kolehmainen jätti Amerikan?

Yksi romaanin keskeisistä aiheista on Hannes Kolehmaisen paluu Suomeen keväällä 1921. Tossavainen löysi tiedon, jonka mukaan Kolehmaiselle myönnettiin saman vuoden tammikuussa Yhdysvaltain kansalaisoikeudet. Tämä kaikki ihmetytti kirjailijaa.

– Hän rakensi talon Staten Islandille vuotta aikaisemmin, ennen kuin muutti Suomeen. Hänellä oli perhe, poika ja vaimo, joka vastusti Suomeen muuttoa.

Tossavaisen jäljittämässä passihakemuksessa Kolehmainen ei puhu mitään siitä, että hän aikoisi muuttaa pois Amerikasta. Hakemuksen mukaan Kolehmainen oli lähdössä vain kuuden kuukauden lomamatkalle Eurooppaan.

Jouni Tossavainen ei halua kokonaan paljastaa, mihin lopputulokseen hän Suomeen-muuton motiiveista kirjassaan päätyi. Sen verran kirjailija kertoo, että kyse on joka tapauksessa hänen omasta arviostaan.

– Minusta tuntuu, ettei sitä lopullista syytä tiedä Hannes eikä hänen Alma-vaimonsa eikä hänen poikansakaan. Tämä elämähän menee niin kuin se menee – se on sitten minun tulkintani siitä tilanteesta keväällä 1921, että mitä New Yorkissa silloin saattoi tapahtua, Tossavainen muotoilee.

Jouni Tossavaisen Kolehmais-romaani julkaistaan heinäkuussa Kalevan kisojen aikaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti